به گزارش «راهبرد معاصر»؛ رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش خود به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علاوه بر استقبال از توافقات به عمل آمده با ایران در جریان سفرش به تهران، گفت: بیصبرانه منتظر برگزاری جلسات فنی برای حلوفصل مسائل پادمانی هستم.
وی افزود: ما در رابطه با آنچه در نتیجه سفر به ایران بهدست آوردم بدبین یا خوشبین نیستم و برایم بیانیههای رسانهای ارزشی ندارد، من به قولها و وعدههایی که در جلسات گفته شده است، اطمینان میکنم. ما گام به گام، مسئله به مسئله و با احتیاط پیش میرویم.
به نظر می آمد مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در نشست شورای حکام آژانس همچون گذشته روایت متفاوتی از سفرش به تهران ارائه کند، در حالی که این اتفاق رخ نداد. این درحالی است که پس از سفر گروسی به اروپا در فضای مجازی و سیاسی ایران هیاهو به راه افتاد. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در این میان مجبور به موضعگیری و انتشار روایت سازمان انرژی اتمی ایران از نتیجه رایزنیها با مدیرکل آژانس شد.
هرچه نشست خبری گروسی در تهران ارزش خبری ویژهای برای خبرنگاران نداشت، اما روایتی که از دستاوردهایش در نشست شورای حکام ارائه کرد، به سوژه خبری تبدیل شد.
متأسفانه گزارش های مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در سفرهای گذشته به ایران گزارش های مورد نظر غربی ها بود، تا اینکه به بیان واقعیت بپردازد
ابوالفضل ظهره وند، کارشناس مسائل سیاسی درباره اظهارات و عملکرد رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در سفر اخیر به ایران و آنچه بعد از پایان سفر از نتیجه بررسی سایت های هسته ای ایران گزارش می شود، به «راهبرد معاصر» گفت: انتظار می رود گروسی به عنوان مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به هر کشوری ازجمله ایران سفر می کند، رویکردها و عملکرد خود را طبق اساسنامه آژانس و جایگاهی که برایش تعریف شده قرار دهد.
وی افزود: گروسی در سفرهایی که برای بررسی موضوعات درون سازمانی آژانس انجام می دهد و موظف به بررسی آنهاست، باید مستقل از غرب و شرق عمل کند و به وظایف ذاتی کاری خود در حوزه های حقوقی و فنی رسیدگی کند؛ نه اینکه ابزاری برای تحقق خواست و اراده غرب علیه کشورهای مختلف مانند ایران باشد.
کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: متأسفانه گزارش های مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در سفرهای گذشته به ایران گزارش های مورد نظر غربی ها بود، تا اینکه به بیان واقعیت بپردازد؛ بنابراین نباید گمان کرد گروسی در سفر اخیر به ایران طبق قواعد کاری آژانس عمل کند. غربی ها منتظر شنیدن گزارش دلخواه خود از زبان گروسی هستند، موضوعی که اگر رخ دهد، مشکل ساز می شود و روابط آتی ایران و آژانس را با مخاطراتی مواجه می کند.
ظهره وند گفت: در بازرسی های هفته گذشته بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی این موضوع اثبات شد که غنی سازی بیش از 80 درصد اتهامی بیش نبوده و تنها فضاسازی برای زیر سؤال بردن فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران از سوی دشمنان و معاندان بوده است.
وی توضیح داد: با اینکه طبق گفته های بازرسان آژانس موضوع ذرات غنی شده اورانیوم از اساس بی منشاء بوده و قابل اندازه گیری نیست و غنی سازی های نسبت داده شده به ایران وجود خارجی ندارد، اما بعید به نظر نمی آید غربی ها برای بعد از سفر گروسی برنامه های مورد نظر خود را چینش کرده باشند و با دروغ پراکنی و تهمت زنی علیه برنامه هسته ای ایران، خواهان گسترش پادمان ها و وسیع تر کردن ابعاد پروتکل الحاقی باشند تا با افزایش تعداد بازرسی ها و کاهش غنی سازی ایران و کاهش سانتریفیوژها خواسته های دیرینه خود را در از بین بردن و تضعیف صنعت هسته ای صلح آمیز ایران محقق کنند.
ظهره وند تصریح کرد: عملکرد گروسی نشان می دهد گزارش های وی کمترین ارتباطی با وظیفه ذاتی آژانس در حفظ حقوق هسته ای ایران ندارد، زیرا در «ان.پی.تی» محدودیت هایی به این شکل اصلاً تعریف نشده، بلکه بر مبنای وظیفه ذاتی آژانس بین المللی انرژی اتمی لازم است این سازمان در مسیر دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای به کشورها کمک کند.
وی افزود: گروسی نشان داده است در زمینه موضوعات فنی در زمین غرب سیاسی کاری می کند و مدعی نداشتن اعتماد به ایران هستند تا دسیسه های خود را درباره برنامه هسته ای و سایر موضوعات مانند تحریم و فشار اقتصادی علیه ایران عملیاتی کنند.
بعید به نظر نمی آید غربی ها برای بعد از سفر گروسی برنامه های مورد نظر خود را چینش کرده باشند و با دروغ پراکنی و تهمت زنی علیه برنامه هسته ای ایران، خواهان گسترش پادمان ها و وسیع تر کردن ابعاد پروتکل الحاقی باشند
کارشناس مسائل سیاسی معتقد است: میان آنچه گروسی در تهران بیان کرد با آنچه مدنظر سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان بود، تفاوت های قابل توجهی وجود دارد؛ به همین دلیل موضع گیری گروسی در بازگشت نشان می دهد آیا این بار آژانس مایل به همکاری درست با ایران است یا اینکه باز هم شریک بازی سیاسی غرب می شود.
ظهره وند تأکید کرد: به هیچ وجه قرار نبود آژانس ابزار و مسئول اجرای خواسته های غرب در جهان باشد، اما تاکنون نشان داده است سیاسی عمل می کند، در حالی که چنین سازمانی به هیچ وجه نباید اسیر بازی های سیاسی شود.